Iesācies Lieldienu laiks

agrs pavasarisSešās svētdienās līdz Lieldienām, kas ir Kristus ciešanu laikā, mēs uzsākam īpašu laiku Baznīcas gadā, kurā esam aicināti sekot Kristum viņa pēdējā ceļā uz Jeruzalemi, ciešanu ceļā, krusta ceļā. Ciešanu laika motivācija un jēga ir tā, ka mēs spējam saredzēt Kristus ciešanas kā mūsu ciešanu atslēgu, Kristus upuri – kā Dieva atbildi uz mūsu grēka vainu. Ciešanu laiks kulmināciju sasniedz Klusajā nedēļā.

Šo laiku mēdz saukt arī par gavēņa laiku. Gavēņa laiks sākas 40 dienas pirms Lieldienām, izņemot svētdienas, jo katra svētdiena ir mazās Lieldienas, kad mēs svinam Jēzus augšāmcelšanos. Ja atskaita svētdienas, tad Pelnu diena, ar ko iesākās šis laiks, iznāk 40 dienas pirms Lieldienām. Ka tās ir tieši 40 dienas, ir saistīts ar to, ka vairākās vietās Svētajos Rakstos mēs redzam, ka tas ir sagatavošanās skaitlis vai laika periods. Izraēla tauta tuksnesī  pavadīja 40 gadus, atrodoties ceļā uz Apsolīto zemi. Tas bija liels pārbaudījums tās cilvēkiem, un pats Dievs viņus brīnišķīgā veidā apgādāja un pasargāja.
Pēc Dieva norādījuma viņi no verdzības devās uz brīvību. Tāpat Mozus 40 dienas bija Sinaja kalnā, kur runāja ar Dievu, pirms saņēma no Viņa baušļu plāksnes. Pravietis Elija savā 40 dienu ceļojumā cauri tuksnesim uz Horeba kalnu iztika bez ēdiena un dzēriena. 1.Ķen. 19:8. Jēzus uzreiz pēc savas kristības gavēja 40 dienas tuksnesī, lai tādā veidā sagatavotos savai publiskai kalpošanai. Gavēšanas laikā Viņš piedzīvoja trīs svarīgākos kārdinājumus. Vispirms velns piedāvāja Jēzum izmantot varu un pārvērst akmeņus par maizi, jo Jēzus gavējot bija ļoti izsalcis. Jēzus šo kārdinājumu noraidīja teikdams, ka cilvēks nedzīvo no maizes vien, bet no ikviena vārda, kas nāk no Dieva. Otrs kārdinājums, ko noraidīja Jēzus, ir varaskāre. Velns Jēzum piedāvāja visas pasaules valstis. Taču Jēzus skaidri atbildējis, ka jāpielūdz vienīgi Dievs un tikai Viņam jākalpo. Jēzus māca kalpot, nevis uzkundzēties citiem. Trešais kārdinājums, ko Jēzus noraidīja, bija godkāre. Šo kārdinājumu mēdz saukt arī par augstāko kārdinājumu Velns Viņam ieteica lepoties cilvēku priekššā, lai cilvēki Viņu apbrīnotu. Arī ššodien netrūkst cilvēku, kuri ir godkārīgi, kuri grib būt apbrīnoti, grib būt pārāki.

Klusā nedēļa saistās ar vissvarīgākajiem notikumiem Kristus dzīvē. Klusajā nedēļā svarīgas dienas ir Pūpolsvētdiena – Kristus ierašanās Jeruzalemē, Zaļā Ceturtdiena – Svētā Vakarēdiena iedibināšanas diena, Lielā Piektdiena – Kristus krustā sišanas diena un pāri visam lielā uzvara – Lieldienas – Kristus augšāmcelšanās svētki.